Tunnetko ketään yrittäjää? (Sari Kaiho)

Ville Väyrynen
10.6.2021


Jos olet itse yrittäjä, niin tiedät mitä se on ja mitä se vaati. Jos läheisesi on yrittäjä, niin sinulla on vahva aavistus millaista yrittäjyys on. Jos et tunne ketään yrittäjää niin voin kertoa, että yrittäjyys on kovaa työtä tunteja laskematta. Se voi olla välillä tosi rankkaa ja tekee mieli heittää hanskat tiskiin. Tulee hienoja onnistumisia ja ilon hetkiä. Palkkaa saat aluksi ehkä starttirahan muodossa ja voi olla aika, että joudut lainaamaan rahaa kumminkaimoiltakin. Joskus yritys kaatuu, mutta aina voi yrittää uudelleen tai todeta, ettei se ollutkaan minun juttu. Konkurssi ei ole häpeä, kuten monesti Suomessa uskotaan. Siitäkin oppii paljon ja voi aloittaa uudelleen viisaampana. 

Monesti yrittäjyys alkaa yksinyrittäjänä. Suomessa on 68% yrityksistä yhden hengen yrityksiä. Kun oma idea saa siivet alleen ja lähtee kunnolla lentoon, voi yritys kasvaa vaikka kuinka suureksi. Tätä moni tavoittelee yrittäjäksi lähtiessään. Suuret yritykset ovat usein lähteneet pienistä pajoista autotallissa. Toiset taas haluavat vain saada oman elantonsa hierojana, kampaajana, kosmetologina kauppiaana jne. 

Kaikki yritykset ja yrittäjät ovat tärkeitä kunnalle. Jokainen pienenkin yrityksen yrittäjä työllistää itsensä ja suuremmat yritykset työllistävät muitakin. Näistä kaikista yrityksistä kunta saa verotuloja, joilla järjestään palvelut kuntalaisille. Kaikki yritykset ja työssäkäyvät ihmiset maksavat veroja kunnalle ja valtiolle. Valtion veroista kunta saa myös palautuksena veroeuroja.

Muuramessa on n.400 yritystä, jotka tekevät kaikki tärkeätä työtä meidän kaikkien hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Yrittäjien toimintaedellytyksistä huolehtiminen auttaa meitä kaikkia.

Yrittäjien puheenjohtajana kiertäessäni eri foorumeissa, joissa yrittäjien asioista päätettiin tai asioita kehitettiin, muistin aina liputtaa yksinyrittäjien puolesta. Monesti pienet yritykset unohtuvat suuria linjauksia vedettäessä. Kunnan ja valtuuston pitää myös päätöksissään huomioida yksinyrittäjät. Siitä minä yritän pitää huolen.