Ehdokkaat

HARRI NIEMINEN

 

Olen Harri Nieminen, 61-vuotias, 6-lapsen isä Muuramesta. Alun perin kotoisin Koskenpään kirkonkylältä (nykyisin Jämsän kaupungin osa), jossa vanhempani ja isovanhempani olivat yrittäjiä. Lähdin aikoinaan iskän avuksi kauppareissulle eka kerran 6-vuotiaana ja siitä sain kimmokkeen myynnin, markkinoinnin ja asiakkuuksien parissa työskentelyyn. Tykkään tehdä töitä ihmisten kanssa.

Aluevaaliehdokkaaksi minua ei pyydetty! Halusin itse sitä. Esikoistyttäreni syntyi kehitysvammaiseksi 29 vuotta sitten ja muutti elämämme käsikirjoituksen - ei huonommaksi vaan rikkaammaksi ja osin haasteellisemmaksi. Siitä lähtien olen ollut mukana kansalaistoiminnassa, lähinnä aktiivina kehitysvammatyötä tekevissä järjestöissä. Moottorina tyttöni vammaisuus ja avuntarve sekä perheen hyvinvointi.

Kehitysvammaiset ja vanhukset sekä lapset ja nuoret ovat ryhmiä, joilta ei kysellä mitä mieltä he ovat, mitä heille kuuluu ja mitä he haluavat. SOTE alan työntekijät ovat kovilla, ei pelkästään työkiireiden vuoksi vaan myös työolosuhteiden vuoksi. Henkilökunnan työnarvostaminen ja kunnioitus pitää näkyä ja kuulua. Hoitajapula on yltänyt historiallisiin mittoihin ja väkeä tarvitaan myös pelastustehtäviin. Ohessa muutama idea Rinnekodin blogista:

- Koulutusvaatimuksia on uudistettava mm. kehitysvammaisten asumispalveluissa

- Sijaisia koskevaa säätelyä on kevennettävä

- Oppissopimuskoulutuksen mahdollistaminen tehokkaammin

- Kansainvälisten tutkintojen tunnustaminen

 

Elämänmittaisten palvelujen kilpailutus ja halpuuttaminen ei ole ihmistä kunnioittavaa. Muistisairaiden, yksinäisten ja lähes liikuntakyvyttömien vanhusten kotihoito lähentelee heitteille jättöä – kärjistän asiaa tarkoituksella. Emmekö todellakaan pysty parempaan?

SOTE asiat tarvitsevat uutta ajattelua, ja skenaarioita. Erityisesti ihmisten osallistamista. Haluan edistää kaikin tavoin avointa yhteistyötä työntekijöiden, työnantajien, palveluntarjoajien ja asiakkaiden välillä. Palvelujen järjestämisessä ihmisten tarpeet ovat keskiössä.

Jos meiltä löytyy yhteistä tahtoa, niin kaikki on mahdollista!

 

 

 

 

VILLE VÄYRYNEN

 

Olen 46-vuotias gastrokirurgi Muuramesta. Perheeseen kuuluvat lapset Netta ja Vertti sekä Kollega-vaimoni Kirsi ja vielä aavistuksen omituinen burmalaiskissa Simba. Olen Rovaniemeltä kotoisin ja sieltä muutaman mutkan kautta sittemmin asettunut Keski-Suomeen ja Muurameen. 

Koko 2004 alkaneen lääkärinurani olen tehnyt Keski-Suomessa lukuunottamatta paria Tampereen piipahdusta. Terveyskeskustyö tuli tutuksi Hankasalmella ja Keski-Suomen keskussairaalaan, nykyiseen sairaala-novaan asetuin vuonna 2005. 2012 lähtien olen toiminut gastroenterologisen kirurgian erikoislääkärinä lähinnä maksa-, haima- ja sappisairauksien kirurgisesta hoidosta vastaten.

Vuosi sitten jouduimme keskelle raskasta kirurgian keskittämiskeskustelua ministeriön yrittäessä riisua meiltä käytännössä kaiken raskaan kirurgian yliopistosairaaloissa tehtäväksi. Laadin ja olin ensimmäisenä allekirjoittajana toimintaamme puolustavassa adressissa johon saimmekin yli 17000 nimeä viikon aikana. Syöpäkirurgiamme jatkuu tänäpäivänäkin runsaslukuisena ja laadukkaana sairaala-Novassa.

Meneillään on kolmas valtuustokausi Muuramen kunnanvaltuustossa ja tällä hetkellä minulla on kunnia toimia valtuuston puheenjohtajana. Edellisellä kaudella olin Muuramen hyvinvointi-liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja, joten keskisuomalainen terveydenhuoltokenttä on tuttua useammalta kantilta. 

Aluevaltuustojen tehtävä tulee olemaan vaativa. Palveluverkko on muodostettava sellaiseksi, että palvelut ovat kaikille saatavilla, mutta kuitenkin kustannustehokkaasti vailla päällekkäisyyksiä. Se tulee vaatimaan tiettyjen harvaan tarvittujen ja vaativien palveluiden keskittämistä, etä- ja digipalveluiden kehittämistä sekä huomattavaa perusterveydenhuollon resurssointia.

Palvelut tulee jatkossakin tuottaa pääosin julkisin voimin, mutta palveluseteli on otettava rohkeasti keinovalikoimaan ruuhkahuippuja ja pullonkauloja purkaessa. Johtamisen laatuun on panostettava ja ammattitaitoisen henkilöstön merkitys tunnistettava. Etenkin hoitohenkilöstöstä käydään jatkossa kilpailua hyvinvointialueiden kesken. Sairaala Nova on saatava toimimaan täydellä kapasiteetillaan paremmin kuin tällä hetkellä ja paloasemaverkosto turvattava. Sosiaalipalvelut on oltava saatavilla kaikille oman kunnan alueella ja vammaispalveluiden tuottamisessa tulee olla vahva paikallinen tarjonta ja yksilöllinen ote.

Haasteita meillä siis riittää, niihin olen valmis.