Kantoa kaskessa ei haluta poistaa, eikä edes jyrsiä (Jaakko Kaistinen)

Ville Väyrynen
3.11.2021


Kirjoitin 11.5.2021 tekstin, jossa otin kantaa liikuntapaikkoihin ja niiden rakentamisen puutteisiin. Käytin asiasta myös puheenvuoron 14.12.2020 pidetyssä valtuuston kokouksessa, jolloin pykälässä 74 käsiteltiin Talousarviota vuodelle 2021 sekä vuosien 2022-2023 taloussuunnitelmaa.

Nyt sanon asiasta kolmannen kerran ja tällä kertaa toivottavasti viimeistä kertaa, sillä nyt aikaa ei ole enää hukattavana.

Lähtötilanne: Monitoimitalon liikuntahallin purku alkaa toukokuussa 2023. Tästä eteenpäin neliöiltään Muuramen toiseksi suurin liikuntahalli poistuu käytöstä. Kesä ei ole ongelma, sillä koululaiset ovat lomalla ja ulkona tapahtuva harrastustoiminta pyörii.

Ongelma: Ongelmai nousee esille kun mietitään miltä näyttää loka-marraskuussa vuonna 2023. Eli tasan kahden vuoden päästä. Päivät lyhenevät ja ilmat viilenevät mitä enemmän vuosi kulkee loppua. Mäkelänmäen 743 (v. 2020 luku) oppilasta ovat vailla liikuntasalia aina elokuuhun 2024 asti. Tämä uuden liikuntasalin valmistuminen on vielä valmistumisarvio, joten jos rakentamisvaiheessa jokin asia sakkaa - voi tuo ennakoitu aikataulu pidentyä.

Puhumattakaan Mäkelänmäen koulun salin iltakäyttäjät, joita on pienistä lapsista vanhuksiin. Salia käyttää tällä hetkellä tilavarausjärjestelmän perusteella (muurame.fi -> tilavaraukset) neljä eri järjestöä ja 20 eri käyttäjäryhmää. Lajit ovat kirjavia: ryhmäliikuntaa, salibandyä, jalkapalloa, koripalloa, lentopalloa… 

Heitetään (alakanttiin) oleva arvio, että yhden käyttäjäryhmän koko on 10 henkilöä. Tämä tarkoittaa, että 200 iltakäyttäjää ovat ilman liikuntasalia vuoden ajan. Jos käyttäjiä on 15 per ryhmä, nousee luku 300 iltakäyttäjään. Sanoisin, että 15 käyttäjää per vuoro on lähempänä totuutta.

Esitetty ratkaisu: Asialle ei suunnitteilla tai tehty yksinkertaisesti yhtään mitään, muistutteluista huolimatta. 

Tekemättä jättäminen on valinta, liikuntaa väheksyvä arvovalinta niin päättäjiltä kuin viranhaltijoilta. Pahimpana esimerkkinä olen kuullut viranhaltijoiden sanovan ”no olimmehan me ilman uimahalliakin yli vuoden”. Niin - eli ”aina ennenkin - niin nytkin”? Tämän parempaan ratkaisuun ei löydy yhteistä poliittista tahtotilaa saati viranhaltijavalmistelua.

Koronasta on vastikään toivuttu, joka aiheutti pitkiä katkoja niin lasten kuin aikuistenkin harrastuksiin. Nyt teemme käsittämättömän arvovalinnan laittamalla kädet ristiin, että ”ennenkin olemme pärjänneet”.

 

Esitetty ratkaisu ja paljon puheissa ollut tekojää

En missään tapauksessa vastusta tekojää-ajatusta. Olihan se v. 2017 jättämässäni aloitteessanikin yhtenä isona asiana Muuramen liikuntapaikkojen kehittämisen suhteen.

Mutta toivon, että niin kuntalaiset, päättäjät kuin viranhaltijatkaan eivät tuudittautuisi siihen, että yksi tekojää taklaisi ongelman? 30m x 60m oleva kaukalo ei vaan yksistään auta mitenkään esim. 379 rekisteröityä jalkapalloilijaa ja tähän päälle vielä vajaata sataa rekisteröimätöntä jalkapalloharrastajaa.

 

Todellinen ratkaisu syntyy teoista, ei selityksistä

Uusi upea liikuntahalli tulee vanhan tilalle, tämä ei lisää kapasiteettia, joka on muutenkin iltavuorokäytön suhteen kortilla.

Kulttuurikeskuksen hiekkakentälle tulisi rakentaa pysyvä ratkaisu liikunnan harrastamiselle. Pääasiassa tekonurmipohjainen, reunoille/päätyihin sijoitettava muu liikuntatila ja katto pään päälle (painehalli? teräsrakenteinen?). Tästä kiittäisivät niin jalkapalloilijat, golfarit, frisbeegolfarit, ryhmäliikkujat ja olen kuullut, että ns. pääkallokeleillä em. olosuhteissa on vedetty jopa sauvakävelylenkkiä.

Miten sitten vaikkapa lentopallo tai koripallo tästä hyötyisi? Nämä tunnetut parkettilajit saisivat luonnollisesti lisää käyttötunteja mm. Kulttuurikeskukselta kun mm. jalkapallo siirtyisi sille kuuluvaan ympäristöön.

Tähän päälle, mahdollisimman lähelle alakouluja, sijoitettava katettu tekojää ja niin rekisteröityneet kuin rekisteröimättömätkin liikkujat kiittäisivät.

En näkisi minään ongelmana sitä, että ylläpitokustannuksia voitaisiin periä vakiovuoroja varaavilta käyttäjiltä. Tällä turvattaisiin ylläpito ja olosuhteiden pitkä ikä - mikään tutkimus kun ei puolla sitä, että ilmainen harrastus tai ilmaiset salivuorot millään tavalla taklaisivat liikkumattomuuden tikittävää aikapommia.

Tekemättä jättäminen on valinta, kansanterveyden kannalta kun on kyse liikunnasta on se terveyttä heikentävä valinta. Voidaanko siis sanoa, että onneksi se SOTE nyt tulee?

 

Jaakko Kaistinen

Kunnanhallituksen jäsen

jaakko.kaistinen@muurame.fi

+358-44-2393903