Liikkuva Muurame – turvallisesti ja monipuolisesti (Jukka Pasanen)

Jani Kylmälahti
13.5.2021


Liikkuva Muurame – turvallisesti ja monipuolisesti

Liikkuva Muurame-teema on nostettu esille monessakin yhteydessä.  On hienoa, että kunta pitää liikuntaa niinkin tärkeänä osana elinvoimaa, kansanterveyttä ja kunnan vetovoimaa, että liittää sen osaksi strategiaansa.Liikunnan kiistämättömät vaikutukset terveydenhuoltokulujen ennaltaehkäisijänä ovat merkittävät.

Teeman mukaisesti liikuntapaikkoja onkin saatu Muurameen lisää. Koulujen läheisyydessä on nuorimmille leikki-/pelipaikkoja, on skeittirampit, padel-kentät ja tekonurmi. Talvella hienot ladut, kaivattuja uusiakin sellaisia. Lenkkimaastoja riittää ja uimaankin pääsee. Laadukas kuntosali, joskin se laadukkaaksi kuvattava on yksityinen, mutta kaikkien käytössä kuitenkin. Sisäpalloilullekin on sali. Onhan noita ja pääpiirteittäin hyvin hoidettujakin.

Kehityskohteitakin edelleen löytyy tarjonnan monipuolistamiseksi ja sitä kautta liikkujien lisäämiseksi. Olisi pystyttävä huomioimaan erilaiset mieltymykset harrastaa eri lajeja ja tarjottava näihin mielekkäät ja motivoivat puitteet.

Jääurheilu on Muuramessa heikossa asemassa, ainakin Keski-Suomen mittapuulla tarkasteltuna. Kaukaloissa riittää vilinää, käyttäjiä on siis paljon monessa ikäryhmässä. Sään haltijan armoilla kuitenkin ollaan liikaa. Itsekin harrastajana olen käynyt pelaamassa useilla Keski-Suomenkin paikkakunnilla ja aina Muuramessa on ollut heikkokuntoisin pelikenttä, muista puuttuvista fasiliteeteista puhumattakaan (kuten pukeutumistilat). Kentänhoitajat tekevät parhaansa, ei käy heitä moittiminen, mutta kyllähän Muuramen kokoinen vireä kunta ansaitsisi tekojään ja pukukopit sen laidalle !

Yleisurheilukenttä kaipaisi myös kohennusta, ainakin juoksuradalle tartaania tiilimurskan sijaan. Urheilukenttien miljööseen sopisi myös parin tenniskentän kokoinen pelipaikka palvelemaan kaiken ikäisiä pelaajia. 

Maastopyöräily on noussut varsin suosituksi, maastoreitti/-reittejä syntyisi varmasti pienin panostuksin. Harrastajilta löytynee myös talkoovoimaa tähän.

Ja tietenkin olisi hienoa, jos kaikki liikuntapaikat olisivat saavutettavissa muutenkin, kuin autolla. Eli kevyen liikenteen väylien varsilla.

Tästä päästäänkin turvallisuus-teemaan. Arkiliikunta ei aina tarvitse erillisiä kenttiä tai halleja. Yksi parhaista muodoista harrastaa liikuntaa on kulkea työmatkat pyöräillen, juosten tai kävellen. Muuramen työmatkaliikenteestä suuri osa suuntautuu Jyväskylään ja takaisin. Kovinkaan turvallinen tuo väli ei kuitenkaan ole kevyen liikenteen väylän puuttuessa osalta matkaa. Olisikin ensiarvoisen tärkeää ja kiireellistä saada rakennettua kevyen liikenteen väylät Muuramesta Keljonkankaalle, sekä puuttuva väli Säynätsalon suuntaan. Tämä lisäisi turvallisuutta merkittävästi, lisäisi työmatkapyöräilyä ja vähentäisi sitä kautta myös päästöjä.

Näillä liikunnallisilla ajatuksilla kohti kevättä. 

Haluan olla mukana toteuttamassa kaikille konkreettisia, jokapäiväistä elämää parantavia ja helpottavia asioita. Tekemässä entistäkin parempaa Muuramea yhteistyöllä ja yhdessä meille kaikille. Pysytään terveinä ja muistetaan äänestää kuntavaaleissa !