Palvelut turvaa tasainen kasvu ja taloudellinen toimeliaisuus (Janne Andersin)

Jani Kylmälahti
13.5.2021


Palvelut turvaa tasainen kasvu ja taloudellinen toimeliaisuus

 

Keskityn tässä blogissa yhteen ydinteemaan, joka on mielestäni tärkein osa valtuustokaudet ylittävää suurta kuvaa. Näin siksi, että mielestäni mittasuhteet ovat viime aikoina olleet hieman hukassa Suomen hienoimman kunnan, Muuramen, kunnallispoliittisessa keskustelussa.

Voiko vain yhden asian nimetä kunnallisen päätöksenteon prioriteettilistan kärkeen?

Sellaisen, joka on edellytys kaikelle muulle ja joka pitää lähes aina olla taustamuuttujana. Vastaukseni on, että kyllä voi! Kun sen seuraavassa kappaleessa paljastan, niin tiedän, että herää myös vastareaktioita. Siksi alleviivaan, että tämä ei ole ”joko tai”-kysymys vaan symbioosi- ja ajallisen järjestyksen asia.

Vastaukseni on elinvoima ja sen kautta rahoituksen varmistaminen kaikelle muulle.

Tästä olisi helppo kääntää ”muna vai kana”-kysymys eli kumpi tulee ensin; palvelut vai talous?

Ja se on juuri se vaarallinen vastakkainasettelu, jota tulee kaikin tavoin välttää. ”Muna vai kana” eli ”talous vai palvelut ensin”-kysymys on ensinnäkin täysin turha, koska emme ole alkupisteessä. Muuramea on rakennettu jo 100 vuotta! Pyörä siis pyörii jo ja vahvan talouden sekä korkealaatuisten palvelujen kierre on vauhdissa. Tämä pyörä on vain pidettävä liikkeessä, sille tasaisesti vauhtia antaen. Ilman lisäpotkuja vauhti hiipuu ja joudutaan tinkimään jo saavutetusta palvelutasosta.

Muuramen kunnan hyvät palvelut houkuttelevat tänne uusia asukkaita ja yrityksiä. Niiden tuoman lisääntyvän elinvoiman (lue myös: kassavirran) avulla voidaan tuottaa sekä muuttajille että kunnassa jo asuville entistä parempia palveluita. Pihaleikkinä tämä on siis napakelkka - ei köydenvetokilpailu.

Tärkeisiin muuramelaisiin palveluihin kuuluvat myös muut, kuin kunnan tuottamat palvelut. Nostan esimerkiksi liikuntapalvelut, joita tarjoavat hienot seuramme, kuten Muuramen Yritys ja Syke sekä yritykset, esimerkkeinä vaikkapa Padel Beast ja Riihivuori. Tämän tyyppisten palveluntuottajien toimintaedellytyksiä kunnan tulee edistää mahdollisuuksien mukaan.

Voidaksemme ylläpitää kattavia ja korkealaatuisia palveluja kaikille ikäryhmille ja kuntalaisen tulotasosta riippumatta, on kunnan väestökehityksen oltava hallitusti kasvava. Tasainen ikäryhmien kiertokulku on onnellisen kunnan avain ja vain sen kautta palvelut säilyvät. Kasvun pitää lähteä ikähaitarin nuoremmasta päästä, joten kaavoitus- ja tonttipolitiikan tavoitteena on oltava lapsiperheiden ja työpaikkojen houkuttelu kuntaan.

Palveluja voidaan tuottaa eli ”kakkua jakaa” vain, jos kakkua on. Jonkun pitää sitä koko ajan leipoa ja ajallisesti mielellään hieman edellä palvelutuotannon kustannusten nousua! 

Siksi löydät minut Muuramen Kokoomuksen ehdokaslistalta.

Pidetään Muurame upeana kotikuntana kaikille nykyisille ja tuleville kuntalaisille seuraavatkin 100 vuotta!

 

                                                                  Janne Andersin

                                                                 toimitusjohtaja, yrittäjä, KTK, HHJ, ft

                                                                 kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen